Detta är morfars recept - helt och hållet. Men jag (Oscar) gjorde denna i söndags för att få till en bild till receptet då morfar glömde fota. Gudomligt gott, nyttigt och enkelt att slänga ihop. Receptet på såsen låter väldigt konstigt, men det är ooootroligt gott. Gör den här rätten.
Sätt ugnen på 200grader (över och undervärme, ej varmluft)
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, "klyfta" spetskålet (ca 5-6 bitar per spetskål), lägg upp på plåten.
Ringla över rikligt med olivolja, ringla över lite honung och salta ordentligt med flingsalt. Låt tomaterna gå med på ett hörn med lite olivolja och flingsalt.
Kör i ugn i ungefär 15 minuter.
Kålet ska ha fått färg i kanterna, vara ordentligt bakad och inte minst ha bra konsistens i mitten. (provsmaka om du är osäker).
Dela lårkycklingfiléerna i två. (Så att det blir som små medaljonger). Salta och peppra på köttsidan - Låt skinnsidan vara okryddad.
Stek med skinnsidan nedåt i ca 3-4 minuter på medelvärme. (eller tills skinnet fått en fin gyllenbrun färg). Vänd sedan snabbt på kycklingen och låt gå ca 30-60 sekunder på andra sidan så den får lite yta.
Flytta därefter kycklingen (skinnsidan uppåt) från stekpannan till en ungsform.
Nu borde kålet vara klart, ta ut plåten med kålet och tomaterna, ställ åt sidan.
Dra ner ugnen till 150 grader och låt kycklingen gå på den temperaturen tills kycklingen är klar - tar ca 5-8 minuter i vår ugn, så håll koll att kycklingen inte går över.
Under tiden kycklingen går klart så gör vi såsen.
Och såsen gör vi i samma panna som vi stekt kycklingen i. (För att ta vara på den steksky som finns). Och det viktiga här är att inte hänga upp er på mina mått, jag höftade. Det viktiga är att ni får till en ganska skarp syra från balsamicon och rätt sälta/sötma/djup från övriga ingredienser.
Höj temperaturen något, häll på tomatpuré och "rosta" den i någon minut.
Häll därefter ner rikligt med balsamico, (6-7 matskedar), lite kalvfond, lite ostronsås, en skvätt honung och lite vatten. Låt koka ihop.
Servera direkt när såsen och kycklingen är klar. Voilá!
Bakad speltskål och cocktailtomater med lårkycklingfilé och en ruggigt god balsamicosås.
Ingredienser
Gör så här:
Sätt ugnen på 200grader (över och undervärme, ej varmluft)
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, "klyfta" spetskålet (ca 5-6 bitar per spetskål), lägg upp på plåten.
Ringla över rikligt med olivolja, ringla över lite honung och salta ordentligt med flingsalt. Låt tomaterna gå med på ett hörn med lite olivolja och flingsalt.
Kör i ugn i ungefär 15 minuter.
Kålet ska ha fått färg i kanterna, vara ordentligt bakad och inte minst ha bra konsistens i mitten. (provsmaka om du är osäker).
Dela lårkycklingfiléerna i två. (Så att det blir som små medaljonger). Salta och peppra på köttsidan - Låt skinnsidan vara okryddad.
Stek med skinnsidan nedåt i ca 3-4 minuter på medelvärme. (eller tills skinnet fått en fin gyllenbrun färg). Vänd sedan snabbt på kycklingen och låt gå ca 30-60 sekunder på andra sidan så den får lite yta.
Flytta därefter kycklingen (skinnsidan uppåt) från stekpannan till en ungsform.
Nu borde kålet vara klart, ta ut plåten med kålet och tomaterna, ställ åt sidan.
Dra ner ugnen till 150 grader och låt kycklingen gå på den temperaturen tills kycklingen är klar - tar ca 5-8 minuter i vår ugn, så håll koll att kycklingen inte går över.
Under tiden kycklingen går klart så gör vi såsen.
Och såsen gör vi i samma panna som vi stekt kycklingen i. (För att ta vara på den steksky som finns). Och det viktiga här är att inte hänga upp er på mina mått, jag höftade. Det viktiga är att ni får till en ganska skarp syra från balsamicon och rätt sälta/sötma/djup från övriga ingredienser.
Höj temperaturen något, häll på tomatpuré och "rosta" den i någon minut.
Häll därefter ner rikligt med balsamico, (6-7 matskedar), lite kalvfond, lite ostronsås, en skvätt honung och lite vatten. Låt koka ihop.
Servera direkt när såsen och kycklingen är klar. Voilá!
Bakad speltskål och cocktailtomater med lårkycklingfilé och en ruggigt god balsamicosås.
En kanongod rätt, men som tur var köpte jag mer kyckling. 100 gram/ person kändes alldeles för lite.
Hej Christine,
Vad kul att du gillade receptet – ja, du har nog rätt, 100g är lite tamt! Jag korrigerar receptet 🙂
Allt gott och smaklig spis / Oscar