Jag har valt att lägga upp en serie recept som är snabblagade, detta är det första receptet som jag dedikterat tagit fram just för detta ändamål. (Även fast jag lagt till en del äldre recept i kategorin) så är detta i alla fall unikt framtaget för just detta.
Här använder vi alternativ tekniker för både såsen och sparris.
Bon apetit.
En viktig aspekt normalt med hollandaisesås är temperatur, nu ska vi göra hollandaisesås med stavmixer - då blir det inte lika kritiskt, men vi vill ändå försöka få temperaturen så jämn som möjligt så vi börjar med såsen.
Skira smöret och häll över från kastrull i en behållare (som är enkel att hälla ur) ställ så att det svalnar.
Kläck äggulor i en hög ganska smal tillbringare och låt stå i rumstemperatur
Sätt på ugnen på 70 grader
Värm en panna på medelvärme ett par minuter.
Lägg sedan ner en klick smör och låt smöret prata klart. (=sluta bubbla)
Stek laxen någon minut på varje sida så att den får en fin yta (du kan välja att köra klart på spisen) men för att få händerna fria kan du lägga laxen på tallrik och lägga in i ugnen på ca 70 grader tills dess att det är dags att servera. (OBS: sätt i en termometer, laxen får ej gå över 49 grader, om laxen kommer upp i 48, öppna ugnsluckan och stäng av värmen.)
När laxen går klart i ugnen så ska vi göra klart såsen.
Klicka ner dijonsenap, dill, lite citronsaft och ett par droppar vatten i tillbringaren med äggulan, blanda om lite med en sked.
Häll på smöret och ta en stavmixer, mixa från botten och dra sakta i en uppåtgående rörelse, såsen bör gå ihop direkt och på 15 sekunder har du en superfin hollandaise.
Spä eventuellt med några droppar vatten, lite mer citronjuice och smaka av med salt och lite vitpeppar.
Vrid bort rötterna på sparrisen (där roten släpper är sparrisen färsk).
Detta är ett knep min morfar lärde mig och det är riktigt riktigt bra.
Lägg sparrisen i en skål/bunke som klarar micro, klicka på en klick smör och kör på full effekt i ca 2 minuter och du har en perfekt sparris. Smaka av med lite salt.
Servera halstrad lax med dillholandaise och sparris.
Garnera lite med en dillkvist och servera gärna med en klyfta citron om du vill.
Ingredienser
Gör så här:
En viktig aspekt normalt med hollandaisesås är temperatur, nu ska vi göra hollandaisesås med stavmixer - då blir det inte lika kritiskt, men vi vill ändå försöka få temperaturen så jämn som möjligt så vi börjar med såsen.
Skira smöret och häll över från kastrull i en behållare (som är enkel att hälla ur) ställ så att det svalnar.
Kläck äggulor i en hög ganska smal tillbringare och låt stå i rumstemperatur
Sätt på ugnen på 70 grader
Värm en panna på medelvärme ett par minuter.
Lägg sedan ner en klick smör och låt smöret prata klart. (=sluta bubbla)
Stek laxen någon minut på varje sida så att den får en fin yta (du kan välja att köra klart på spisen) men för att få händerna fria kan du lägga laxen på tallrik och lägga in i ugnen på ca 70 grader tills dess att det är dags att servera. (OBS: sätt i en termometer, laxen får ej gå över 49 grader, om laxen kommer upp i 48, öppna ugnsluckan och stäng av värmen.)
När laxen går klart i ugnen så ska vi göra klart såsen.
Klicka ner dijonsenap, dill, lite citronsaft och ett par droppar vatten i tillbringaren med äggulan, blanda om lite med en sked.
Häll på smöret och ta en stavmixer, mixa från botten och dra sakta i en uppåtgående rörelse, såsen bör gå ihop direkt och på 15 sekunder har du en superfin hollandaise.
Spä eventuellt med några droppar vatten, lite mer citronjuice och smaka av med salt och lite vitpeppar.
Vrid bort rötterna på sparrisen (där roten släpper är sparrisen färsk).
Detta är ett knep min morfar lärde mig och det är riktigt riktigt bra.
Lägg sparrisen i en skål/bunke som klarar micro, klicka på en klick smör och kör på full effekt i ca 2 minuter och du har en perfekt sparris. Smaka av med lite salt.
Servera halstrad lax med dillholandaise och sparris.
Garnera lite med en dillkvist och servera gärna med en klyfta citron om du vill.