Mormor och morfar är familjen Lundgrens absoluta överhuvuden när det kommer till matlagning.
Varje gång jag lagar rejäl svensk eller fransk mat hemma, så tänker jag på dofterna från mormor och morfars kök när jag var liten och träffas av en rejäl dos nostalgi - varje gång. Här är ett riktigt pangrecept från Morfar. // Oscar

Skölj oxbringan och lägg sedan i en kastrull, slå på vatten så att det täcker.
Gör ett snabbt uppkok och skumma av väl. Är det mycket skum - byt vatten och koka upp på nytt.
Sänk värmen, låt skjuda - ej koka - i med kryddor och grönsakerna. Låt allt skjuda i ca 2.5 - 3 timmar. (OBS: Spar lite av lagen och slå i såsen).
När det är ca 30 minuter kvar på oxbringan börjar vi med såsen.
Börja med att sätta en kastrull på låg värme, smält smöret och vispa sedan ner mjölet till en len redning.
Slå därefter på ca 4 dl av rimlagen från oxbringan, låt koka upp.
Gå därefter i med mjölk, grädde och fransk senap. Koka sedan till önskad konsistens.
Låt oxbringan vila en stund innan du trancherar. Skiva därefter oxbringan i 0.5-1 cm skivor.
Slå på sås som en spegel på tallriken.
Lägg upp ett par skivor av oxbringan, servera med kokt potatis, salt, peppar, riven pepparrot och hackat persilja efter önskemål och smak.
Ingredienser
Gör så här:
Skölj oxbringan och lägg sedan i en kastrull, slå på vatten så att det täcker.
Gör ett snabbt uppkok och skumma av väl. Är det mycket skum - byt vatten och koka upp på nytt.
Sänk värmen, låt skjuda - ej koka - i med kryddor och grönsakerna. Låt allt skjuda i ca 2.5 - 3 timmar. (OBS: Spar lite av lagen och slå i såsen).
När det är ca 30 minuter kvar på oxbringan börjar vi med såsen.
Börja med att sätta en kastrull på låg värme, smält smöret och vispa sedan ner mjölet till en len redning.
Slå därefter på ca 4 dl av rimlagen från oxbringan, låt koka upp.
Gå därefter i med mjölk, grädde och fransk senap. Koka sedan till önskad konsistens.
Låt oxbringan vila en stund innan du trancherar. Skiva därefter oxbringan i 0.5-1 cm skivor.
Slå på sås som en spegel på tallriken.
Lägg upp ett par skivor av oxbringan, servera med kokt potatis, salt, peppar, riven pepparrot och hackat persilja efter önskemål och smak.