Morfars rimmade oxbringa

KockPer & Berit
SvårighetsgradMedel

Mormor och morfar är familjen Lundgrens absoluta överhuvuden när det kommer till matlagning. 
Varje gång jag lagar rejäl svensk eller fransk mat hemma, så tänker jag på dofterna från mormor och morfars kök när jag var liten och träffas av en rejäl dos nostalgi - varje gång. Här är ett riktigt pangrecept från Morfar. // Oscar

Dela
Rimmad oxbringa
Portioner4 Portioner
Tillagningstid3 timmarTotal tid3 timmar
Oxbringa
 800 g Rimmad oxbringa
 1 st Lagerblad
 1 tsk Vitpepparkorn
 1 tsk Hel nejlika
 1 st Purjolök
 1 st Gul lök
 2 st Morot
Sås
 1 msk Mjöl
 1 msk Smör
 4 dl Rimlag från oxbringan
 1 dl Mjölk
 1 dl Grädde
 2 tsk Fransk senap
 Riven pepparot
 Persilja
 Svartpeppar
Övrigt
 Kokt potatis
 Salt/peppar
Oxbringa
1

Skölj oxbringan och lägg sedan i en kastrull, slå på vatten så att det täcker.

2

Gör ett snabbt uppkok och skumma av väl. Är det mycket skum - byt vatten och koka upp på nytt. 

3

Sänk värmen, låt skjuda - ej koka - i med kryddor och grönsakerna. Låt allt skjuda i ca 2.5 - 3 timmar. (OBS: Spar lite av lagen och slå i såsen).

Såsen
4

När det är ca 30 minuter kvar på oxbringan börjar vi med såsen.

5

Börja med att sätta en kastrull på låg värme, smält smöret och vispa sedan ner mjölet till en len redning. 

6

Slå därefter på ca 4 dl av rimlagen från oxbringan, låt koka upp.

7

Gå därefter i med mjölk, grädde och fransk senap. Koka sedan till önskad konsistens. 

Servera
8

Låt oxbringan vila en stund innan du trancherar. Skiva därefter oxbringan i 0.5-1 cm skivor. 

9

Slå på sås som en spegel på tallriken.
Lägg upp ett par skivor av oxbringan, servera med kokt potatis, salt, peppar, riven pepparrot och hackat persilja efter önskemål och smak. 

Ingredienser

Oxbringa
 800 g Rimmad oxbringa
 1 st Lagerblad
 1 tsk Vitpepparkorn
 1 tsk Hel nejlika
 1 st Purjolök
 1 st Gul lök
 2 st Morot
Sås
 1 msk Mjöl
 1 msk Smör
 4 dl Rimlag från oxbringan
 1 dl Mjölk
 1 dl Grädde
 2 tsk Fransk senap
 Riven pepparot
 Persilja
 Svartpeppar
Övrigt
 Kokt potatis
 Salt/peppar

Gör så här:

Oxbringa
1

Skölj oxbringan och lägg sedan i en kastrull, slå på vatten så att det täcker.

2

Gör ett snabbt uppkok och skumma av väl. Är det mycket skum - byt vatten och koka upp på nytt. 

3

Sänk värmen, låt skjuda - ej koka - i med kryddor och grönsakerna. Låt allt skjuda i ca 2.5 - 3 timmar. (OBS: Spar lite av lagen och slå i såsen).

Såsen
4

När det är ca 30 minuter kvar på oxbringan börjar vi med såsen.

5

Börja med att sätta en kastrull på låg värme, smält smöret och vispa sedan ner mjölet till en len redning. 

6

Slå därefter på ca 4 dl av rimlagen från oxbringan, låt koka upp.

7

Gå därefter i med mjölk, grädde och fransk senap. Koka sedan till önskad konsistens. 

Servera
8

Låt oxbringan vila en stund innan du trancherar. Skiva därefter oxbringan i 0.5-1 cm skivor. 

9

Slå på sås som en spegel på tallriken.
Lägg upp ett par skivor av oxbringan, servera med kokt potatis, salt, peppar, riven pepparrot och hackat persilja efter önskemål och smak. 

Notes

Morfars rimmade oxbringa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *