Sist var vi i Ryssland och nu har tagit oss vidare till ett land med en stor mängd uttalade matskatter - Georgien. Jag har givetvis ingen större erfarenhet av att laga Georgisk mat, men detta var en otroligt trevlig rätt, som jag kommer laga många gånger i framtiden. Låt dig inte skrämmas av mängden ingredienser, det är egentligen en basic gryta. Jag har varit sann mot ingredienserna (typ) men har använt mig av matlagningstekniker som jag vet skiljer sig från traditionellt Georisk.
En av beståndsdelarna i rätten är en kryddblandning som frekvent används i det Georgiska köket som kallas "Khmeli-suneli". Det är väl ungefär motsvarande vad Tore Wretmans "Epiche riche" är för det Svenska köket. Snälla - ge er på denna rätt. Den är enkel, rolig och utsökt god 🙂
Trimma oxbringan från senor (lämna gärna lite fett).
Skär i grytstora bitar om ca 1x1 cm.
Bryn köttet på hög temperatur i gjutjärnsgryta i lite neutral olja med salt och peppar. Plocka ut köttbitarna ur grytan och ställ åt sidan.
Sänk temperaturen och häll i olja samt smör
Hacka löken, svetta på medelvärme ett par minuter. Riv ner vitlöksklyftorna, hacka chilin och fräs i ytterligare någon minut.
Häll på kryddblandningen tillsammans med tomatpurén och rör runt ordentligt (addera mer olja om det ser för torrt ut). Låt fräsa ett par minuter.
Hacka tomaterna och lägg ner i grytan, lägg även ner köttet, blanda ihop väl. Slå därefter på kalvfond samt vatten. (så det täcker ingredienserna och lite till).
Låt allt koka upp och var noggrann med att skumma av grytan när det kokat upp.
Häll i Tkemali eller rödvinsvinäger (grytan ska få en uns av syrlighet).
Ta några kvistar persilja och koriander och låt koka med.
Sjud i ca 2.5 timmar, rör om då och då. (jag har locket på men med en ordentlig "glipa", så att vi kan släppa ut lite ånga).
Lägg därefter ner ris och Sjud i ungefär en timme till.
Efter ca 3.5 timme i grytan bör köttet vara tillräckligt mört.
Servera denna läckra gryta tillsammans med lite nyhackad persilja, koriander, en klick smetana och lite nybakat bröd.
Ingredienser
Gör så här:
Trimma oxbringan från senor (lämna gärna lite fett).
Skär i grytstora bitar om ca 1x1 cm.
Bryn köttet på hög temperatur i gjutjärnsgryta i lite neutral olja med salt och peppar. Plocka ut köttbitarna ur grytan och ställ åt sidan.
Sänk temperaturen och häll i olja samt smör
Hacka löken, svetta på medelvärme ett par minuter. Riv ner vitlöksklyftorna, hacka chilin och fräs i ytterligare någon minut.
Häll på kryddblandningen tillsammans med tomatpurén och rör runt ordentligt (addera mer olja om det ser för torrt ut). Låt fräsa ett par minuter.
Hacka tomaterna och lägg ner i grytan, lägg även ner köttet, blanda ihop väl. Slå därefter på kalvfond samt vatten. (så det täcker ingredienserna och lite till).
Låt allt koka upp och var noggrann med att skumma av grytan när det kokat upp.
Häll i Tkemali eller rödvinsvinäger (grytan ska få en uns av syrlighet).
Ta några kvistar persilja och koriander och låt koka med.
Sjud i ca 2.5 timmar, rör om då och då. (jag har locket på men med en ordentlig "glipa", så att vi kan släppa ut lite ånga).
Lägg därefter ner ris och Sjud i ungefär en timme till.
Efter ca 3.5 timme i grytan bör köttet vara tillräckligt mört.
Servera denna läckra gryta tillsammans med lite nyhackad persilja, koriander, en klick smetana och lite nybakat bröd.
Hej. Så trevligt med mat från andra delar av världen. Låter som en god rätt. Vill gärna bli påmind om framtida inlägg. Njut av en skön sommar🌞. Med vänlig hälsning. 🤗Inger
Hej Inger, vad roligt att du tittar in 🙂 vi håller dig uppdaterade om framtida inlägg. Ha det toppen och ha en skön sommar! // Oscar m familj.
Nej ingen kommentar men en fråga? vad passar det för vin till denna gryta
Hej Maj-Britt,
Vad roligt att du har hittat hit.
Jag tycker att en röd bourgogne passar väldigt bra till denna rätt.
Men om man vill imponera lite på en eventuell gäst så skulle jag nog testa ett Georgiskt vin (kanske inte samma finess i vinet, men det blir en roligare upplevelse). Som till exempel: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/rustaveli-qvevri-220101/
Meddela gärna hur resultatet blev 🙂
Allt gott // Oscar
Hej….
Ska prova absolut….
Nu har jag provat vitt vin och rött vin och två olika teer från -Georgien…
och Ostfyllda bröd! Tips från boken Åttonde livet!!
Hej Eva,
Vad roligt o höra 🙂 meddela gärna resultatet efter. Georgiskt te har jag missat – ska jag se till att testa.
Allt gott // Oscar