Tanken med matresan är att vi -kulinariskt - ska ta oss från land till land, och endast från ett land till annat som gränsar mot varandra geografiskt. Vi började i Sverige, tog oss till Danmark, Tyskland tätt följt utav Polen och nu har vi kommit till Ryssland. För er som nu kommer påpeka att Polen och Ryssland inte gränsar mot varandra, så vill jag säga att jag gjorde en liten fuling - Polen gränsar till Kaliningrad som är ryskt 🙂
Denna gång, lyxiga blinier med rödlök, smetana, rysk kaviar, citron och dill.
Värm mjölken till kroppstemperatur (ca 37 grader).
Smula ner jästen i en bunken och rör ut med ca hälften av mjölken.
När jästen är blandad med mjölken rör ner bovetemjöl, vetemjöl, äggulor (spar äggvitorna till senare), salt och resten av mjölken. Se till att blanda ut eventuella klumpar - smeten ska vara slät. Principen är lite densamma som med pannkakssmet. Täck sedan bunken och låt jäsa ca 60 minuter.
När smeten jäst, blandar vi ner gräddfil.
Vispa äggvitorna hårt, tills dem bildar ett skum. Vänd försiktigt ner i smeten.
Stek blinierna på medelvärme med smör. Jag stekte i våra små gjutjärnspannor och serverade dem på dessa - ser väldigt fint ut.
Servera dina nystekta blinier med rysk kaviar (eller kalix löjrom), smetana, dill, citron, lite finhackad rödlök och om du vågar - en liten hutt fin rysk vodka.
Ingredienser
Gör så här:
Värm mjölken till kroppstemperatur (ca 37 grader).
Smula ner jästen i en bunken och rör ut med ca hälften av mjölken.
När jästen är blandad med mjölken rör ner bovetemjöl, vetemjöl, äggulor (spar äggvitorna till senare), salt och resten av mjölken. Se till att blanda ut eventuella klumpar - smeten ska vara slät. Principen är lite densamma som med pannkakssmet. Täck sedan bunken och låt jäsa ca 60 minuter.
När smeten jäst, blandar vi ner gräddfil.
Vispa äggvitorna hårt, tills dem bildar ett skum. Vänd försiktigt ner i smeten.
Stek blinierna på medelvärme med smör. Jag stekte i våra små gjutjärnspannor och serverade dem på dessa - ser väldigt fint ut.
Servera dina nystekta blinier med rysk kaviar (eller kalix löjrom), smetana, dill, citron, lite finhackad rödlök och om du vågar - en liten hutt fin rysk vodka.