Kött och potatis på muurikka.

Oscar LundgrenKockOscar & Elin
SvårighetsgradMedel

Kött och potatis kan man variera i oändligheten, men här har vi en variant som jag slängde ihop på muurikkan häromdagen. Enkelt och väldigt gott. Servera med valfri sås eller som vi gör - bara grillad citron och persilja. Något som är trevligt med muurikka eller one-pot maträtter överlag är att alla ingredienser får dra smak av varandra. Eftersom allt går i samma panna. Mitt recept utgår ifrån tillagning på Muurikkan.

Dela
Portioner4 Portioner
Tillagningstid30 min
 600 Kött (jag använde en välmarmorerad clubstek på benet)
 500 g Potatis
 1 knippe Sparris
 1 st Rödlök
 1 st Gul lök
 4 st Vitlöksklyftor
 2 st Citroner
 1 kruka Persilja
 1 kruka Timjan
 Smör och olja att steka i
 Salt och peppar
1

Jag börjar med att förkoka potatisen för att dra ner tillagningstiden. Koka så att potatisen precis är klar, gärna i kvartar eller mindre bitar.

2

Om köttbiten ligger i kylen, ta ur och ställ i rumstemperatur. Torka av och salta rejält.

3

Hacka löken lite grovt, tvätta och halvera citronerna, ta bort ”stubbarna” på sparrisen.

4

Värm upp pannan (eller i mitt fall muurikkan) och kör sparrisen och citronhalvor med olivolja och salt. När sparrisen och citronen fått fin färg, lägg upp på kanten av muurikkan. Citronerna kommer att tappa lite saft ner i muurikkan och bidra med en fin fräschör.

5

Klicka i lite mer olja och en rejäl klick smör. Häll ner löken och låt fräsa tills den blir fin i konsistensen. Dra då upp löken på sidan.

6

Lägg ner köttbiten i pannan, se till att hela köttbiten har kontakt med botten på pannan (eftersom en muurikka är lite ”skålad” kan man behöva peta ner köttet lite). Se till att biten får riktigt fin yta innan du vänder.

7

När du vänder köttbiten, klicka ner en rejäl klick smör, krossa 4 vitlöksklyftor (med skalet på) och släng med lite timjan, ös sedan köttet generöst med smör, timjan och vitlök. När köttet uppnått önskad temperatur, lägg upp den sidan av pannan eller lägg på en skärbräda för att vila.

8

Nu går du ner med olja i pannan, och slår på potatisen, låt den få lite fin färg. När den börjat ta färg, blanda potatis, löken och sparrisen lite som en ”pytt”, dra ner citronen mot de andra grönsakerna, peppra och salta efter smak. Tranchera köttet och smaka av en skiva med lite salt och peppar.

9

Lägg det trancherade köttet på grönsakerna, pressa över lite grillad citron och toppa med finhackad persilja. Om du har använt muurikka - servera gärna direkt ur pannan 🙂 Bon apetit.

Ingredienser

 600 Kött (jag använde en välmarmorerad clubstek på benet)
 500 g Potatis
 1 knippe Sparris
 1 st Rödlök
 1 st Gul lök
 4 st Vitlöksklyftor
 2 st Citroner
 1 kruka Persilja
 1 kruka Timjan
 Smör och olja att steka i
 Salt och peppar

Gör så här:

1

Jag börjar med att förkoka potatisen för att dra ner tillagningstiden. Koka så att potatisen precis är klar, gärna i kvartar eller mindre bitar.

2

Om köttbiten ligger i kylen, ta ur och ställ i rumstemperatur. Torka av och salta rejält.

3

Hacka löken lite grovt, tvätta och halvera citronerna, ta bort ”stubbarna” på sparrisen.

4

Värm upp pannan (eller i mitt fall muurikkan) och kör sparrisen och citronhalvor med olivolja och salt. När sparrisen och citronen fått fin färg, lägg upp på kanten av muurikkan. Citronerna kommer att tappa lite saft ner i muurikkan och bidra med en fin fräschör.

5

Klicka i lite mer olja och en rejäl klick smör. Häll ner löken och låt fräsa tills den blir fin i konsistensen. Dra då upp löken på sidan.

6

Lägg ner köttbiten i pannan, se till att hela köttbiten har kontakt med botten på pannan (eftersom en muurikka är lite ”skålad” kan man behöva peta ner köttet lite). Se till att biten får riktigt fin yta innan du vänder.

7

När du vänder köttbiten, klicka ner en rejäl klick smör, krossa 4 vitlöksklyftor (med skalet på) och släng med lite timjan, ös sedan köttet generöst med smör, timjan och vitlök. När köttet uppnått önskad temperatur, lägg upp den sidan av pannan eller lägg på en skärbräda för att vila.

8

Nu går du ner med olja i pannan, och slår på potatisen, låt den få lite fin färg. När den börjat ta färg, blanda potatis, löken och sparrisen lite som en ”pytt”, dra ner citronen mot de andra grönsakerna, peppra och salta efter smak. Tranchera köttet och smaka av en skiva med lite salt och peppar.

9

Lägg det trancherade köttet på grönsakerna, pressa över lite grillad citron och toppa med finhackad persilja. Om du har använt muurikka - servera gärna direkt ur pannan 🙂 Bon apetit.

Kött och potatis på muurikka.

2 Comments

    1. Precis, hel köttbit sen trancherar man den efter att den fått vila en stund 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.