En svensk klassiker som är både god och enkel att tillreda. Det känns lite som att fläsklägg med rotmos är ett döende recept trots att det är så himla gott. Det fanns tyvärr inte fläsklägg på ben igår när jag var och handlade, så jag tog ett benfritt lägg - egentligen är det inte hela världen. Men benet bidrar med smak till buljongen.
Skölj av fläsklägget och lägg i en kastrull tillsammans med en delad gul lök, en delad morrot, kryddpeppar, vitpeppar och lagerblad. Täck med kallt vatten.
Koka upp och låt sjuda i ca 2 timmar.
Koka morot, potatis och kålrot tills de kokat sönder.
Häl av vattnet och mosa till en halvklumpig massa.
Häll över 1-2 slevar av buljongen från läggkoket. (eller till önskad konsistens)
Blanda och smaka av med lite salt och lite vitpeppar.
Något jag gjorde första gången igår, men som bidrar med lite "såsighet".
Ta en slev av buljongen från läggkoket och häll i en liten stekpanna eller kastrull.
Ner med en klick smör, ett par matskedar grovkornig sötstark senap och lite vispgrädde. Rör om ordentligt och låt koka upp.
Red med lite maizena till önskad konsistens. Lått koka någon minut.
Servera kokt fläsklägg med rotmos, skysås, lite persilja, svartpeppar och gärna lite flingsalt.
Ingredienser
Gör så här:
Skölj av fläsklägget och lägg i en kastrull tillsammans med en delad gul lök, en delad morrot, kryddpeppar, vitpeppar och lagerblad. Täck med kallt vatten.
Koka upp och låt sjuda i ca 2 timmar.
Koka morot, potatis och kålrot tills de kokat sönder.
Häl av vattnet och mosa till en halvklumpig massa.
Häll över 1-2 slevar av buljongen från läggkoket. (eller till önskad konsistens)
Blanda och smaka av med lite salt och lite vitpeppar.
Något jag gjorde första gången igår, men som bidrar med lite "såsighet".
Ta en slev av buljongen från läggkoket och häll i en liten stekpanna eller kastrull.
Ner med en klick smör, ett par matskedar grovkornig sötstark senap och lite vispgrädde. Rör om ordentligt och låt koka upp.
Red med lite maizena till önskad konsistens. Lått koka någon minut.
Servera kokt fläsklägg med rotmos, skysås, lite persilja, svartpeppar och gärna lite flingsalt.