Jag står och lagar pulled pork – igen. Och funderar samtidigt på hur jag ska formulera mitt recept här på Lundgrensmat.se
Vadå, formulera receptet kanske du tänker?
Saken är den att pulled pork kan tillgas, ätas och presenteras på hur många sätt som helst.
Men för mig finns det tre gemensamma nämnare som gör en pulled pork riktigt bra.
- Låg temp
- Tid
- Keep that juice
En pulled pork bör göras på karré i bit. Just fläskkarré gör sig så himla bra, anledningen till det är att
det är är en väldigt fettsprängd bit kött. Det är fettet som är smakbärare (inte bara i pulled pork, utan det gäller många styckdetaljer).
Jag ska försöka samla lite pulled pork recept här över tid. Men tills dess så nöjer jag mig med att ge er några tips på färden.
- Välj en lite större bit kött.
Fläskkarré krymper – som allt annat kött – under tillagning. Ju större bit desto lättare får du att behålla juicen i köttet. - Kör inte köttet på mer än 125 grader.
Har du tid kör den gärna lägre, runt 110 brukar vara optimalt. - När köttbiten är klar.
LÅT KÖTTET VILA!!!! En större bit kräver mer tid, ge den minst 30 min innan du börjar dra i den. - Hur tillagar man en pulled pork.
Det är egentligen mindre relevant. Det viktiga är att du ger det tid, inte har för hög temperatur och att
du försöker behålla juicen i köttet. Några exempel på tillagningsmetoder.
1.) På Grill/Rök.
2.) I ugn täckt med vätska (Gärna lergryta eller dyl, släng med lite grönsaker, lagerblad, kryddpeppar, bbq sås, worshestershiresås.
Ja, möjligheterna är många, din fantasi sätter gränsen 🙂
3.) Dry rubbed i ugn (Gärna då på ett galler som sitter över en form fylld med någon form av vätska). - Hur lång tid tar det att laga pulled pork?
Minst 3 timmar – max 20. (Längre tid – kör på lägre temp, annars blir resultatet tort och trist).
Jag brukar försöka ge mitt kött runt 5 timmar för att säkerställa att det verkligen blir bra. - Keep that juice.
Att behålla köttet juicy är en regel för en bra pulled pork. Det finns massor av varianter för att åstadkomma detta,
men generellt brukar jag se till att kunna fånga upp vätskorna, för att sedan reducera ner i kastrull och hälla över köttet
när man dragit isär det.
Det som bidrar till denna juice är: Köttsaft, fettet, om du täckt köttet eller injicerat köttet med någon vätska.
Om du har för hög temp så dunstar vätskan. - Tips på kryddningar.
1.) Dryrub med en mängd kryddor (te.x. muscovadosocker, salt, peppar, paprika, spiskummin, oregano, kanel, kaffe, vitlökspulver, sellerisalt).
2.) Salt och täck med vätska, te.x. Appeljuice, kalvfond, öl eller coca cola.
3.) Injicera vätska, om du har en köttspruta så kan du injicera köttet med vätska. (Äpple gifter sig väldigt bra med fläsk).
4.) Ett bra rökträ om du kör på röken, gärna fruktträd från din egen tomt. - Hur serverar jag min pulled pork?
Som du vill, är det enkla svaret.
Jag gillar att äta denna typ av rätt med händerna, så
1.) ett tunnare bröd funkar perfekt, te.x. vete/-majstortillas eller pitabröd.
2.) Varför inte hotta upp tacofredagen med en pulled pork? I så fall funkar de hårda majsskalen finfint.
3.) Med ris – låter kanske inte så kul, men det är oerhört gott om du har lite sköna röror till . - Vilka tillbehör serverar jag med min pulled pork?
Återigen, med de du gillar.
Jag brukar servera mina med pico di gallo, salsa molcajete, guacamole, creme fraiche, salsa verde, picklad rödlök eller en mangosalsa.
Men det finns ingen regel hur du ska eller bör gå tillväga.
Jag brukar nästan alltid köra en dryrub på mitt kött, oavsett om jag kör den i ugn eller på grillen.
Med ovan information hoppas jag att ni hittar ert favoritsätt att tillaga er Pulled pork på.
Om du får till ett riktigt bra recept, dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan.
(Ber om ursäkt för bildkvaliteten)
Vilken bra info! Jag kommer att testa mig fram! Toppen Oscar!👍