Puddingar, gratänger och pajer.

Något som är väldigt underskattat – men samtidigt otroligt gott, lättlagat, billigt och kul att laga är gratänger, puddingar och pajer.

En paj, pudding eller gratäng gör du enkelt till både vardag och bjudningar.
Jag har i veckan publicerat två recept, ett på en enkel glutenfri lasagne och ett på en laxpudding. Anledningen till detta är inte bara dess storhet som maträtter utan även för att visa på enkelheten i att göra god, vällagad mat som samtidigt är billig och funkar finfint till matlåda.

Många av mina vänner vill gärna äta gott men vet inte riktigt vart man ska börja. Svaret på den frågan är här, och mitt första råd är att börja laga just puddig, gratäng eller paj.

Jag tänkte här gå igenom grunden till en pudding, paj och en gratäng.

Pudding

Grunden till en (mat)pudding är en äggstanning.
Här är tipset lika många ägg som deciliter gräddmjölk. Ibland har jag ett extra ägg – för jag tycker det är gott. Men det är verkligen inget måste.

Basic recept på äggstanning: (4 pers)

1 dl vispgrädde
3 dl mjölk
4 st ägg
lite salt och vitpeppar

Laxpudding

Paj

När det kommer till matpajer är degen viktig ett bra recept som jag ofta höftar är.

Basic recept på deg för matpaj: (4 pers)

2.5 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten (kallt
1 nypa salt

(Viktigt att en sådan deg får vila någon halvtimme och därefter förgräddas i ca 10 minuter, innan man fyller med fyllningen).


Gratäng

Att nämna basen för en gratäng är lite svårare 🙂 men grätänger görs i regel i ugn (eller grill för den delen) och gärna på hög värme så man får en fin liten skorpa eller färg. Därför lämpar sig många gratänger med ost på toppen, det bidrar till en både fin smak, sälta men även färg.

Lasagne är väl ett typexempel för en fin gratäng.

Glutenfri lasagne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.