Inställningar - skriv ut

Rökta räkor

Portioner4 PortionerFörberedelser45 minTillagningstid20 minTotal tid1 timme 5 min

Rökta räkor är riktigt gott, och förvånansvärt enkelt att göra hemma på grillen. Det svåraste med detta recept är att få en stabil temperatur och rökutveckling på grillen.
Tänk på att köpa frysta hela räkor, om du har färska så kommer dom bli övergjorda innan dom har tagit någon röksmak.
Jag föredrar räkorna på en smörstekt toast, aioli och en kall bira.

Rökta räkor

 Frysta räkor
 Smörstekt toast, aioli och en kall öl till servering.
1

Förbered din grill för indirekt grillning, tänd ett fåtal briketter/kolbitar, lägg dessa på de otända bitarna, lägg på ett rökträ direkt på glöden. Låt grillen nå en temperatur på ca 100-110 grader. Tänk på att vi ska röka under väldigt kort tid och på låg temp, så du behöver kanske 10 otända briketter eller två nävar kol. och tänd sedan ca 5 briketter eller en näve kol. Risken om du har för mycket bränsle är att det blir alldeles för varmt i grillen.

2

När grillen har nått ca 100 grader, dra för spjällen på grillen, lämna endast en väldigt liten glipa både uppe och nere.
På så sätt stabiliserar vi temperaturen. Stäng inte helt för då kväver du elden.

3

Lägg räkorna i ett rostfritt durkslag, ett finmaskigt nät (typ hönsnät) eller på en bit folie med hål i så att de kan ta åt sig röken ordentligt.

4

Rök ganska kraftigt i ca 20 minuter. Klart :)