Perfekta pommes frites

Vägen till de perfekta pommes fritesen är inte alltid lätt, men här har du ett recept som garanterar bra pommes, det är enkelt - men tar lite tid. Det kan med fördel påbörjas någon dag innan servering, då frysning mellan första och andra friteringen gör dina pommes ännu krispigare. OBS: Ha alltid en handduk eller ett lock tillhands när du friterar, utifall att det börjar brinna. Ha aldrig fläkten på när du friterar.

 2 kg Potatis
 1 msk Ättiksprit
 Vatten
 Salt
 Olja till fritering

Förbered stavarna
1

Koka upp ca 2-3 l vatten med 1-2 matskedar ättikssprit.

2

Medan vattnet kokar upp skalar du och skär dina potatisar i stavar i önskad tjocklek.

3

Sjud potatisstavarna i ca 5-10 minuter, lite beroende på hur tjocka stavar du gjorde.

4

Lyft ur potatisen med hålslev och låt torka på hushållspapper i ca 20-30 minuter.

Frityromgång 1
5

Värm frityroljan till ca 180 grader (ta temp med en vanlig köttermometer).

6

Fritera potatisarna i ca 2 minuter, ta åter upp med hålslev och låt rinna av på hushålls eller tidningspapper (om du har mycket potatis eller litet frityrkärl, fritera i omgångar)

Frys nu potatisen för ett krispigare resultat om du har gott om tid, och ta fram den när det är dags att äta. Om du inte har gott om tid - gå till nästa steg.
7

Värm oljan än en gång till 180 grader och fritera potatisen i ca 3 minuter, låt rinna av på papper. Salta innan servering (vill du lyxa till det ordentligt ? - riv över lite parmesan).