Inställningar - skriv ut

Matresan del 6. Kharcho (Georgisk köttgryta)

Portioner4 PortionerTillagningstid4 timmar

Sist var vi i Ryssland och nu har tagit oss vidare till ett land med en stor mängd uttalade matskatter - Georgien. Jag har givetvis ingen större erfarenhet av att laga Georgisk mat, men detta var en otroligt trevlig rätt, som jag kommer laga många gånger i framtiden. Låt dig inte skrämmas av mängden ingredienser, det är egentligen en basic gryta. Jag har varit sann mot ingredienserna (typ) men har använt mig av matlagningstekniker som jag vet skiljer sig från traditionellt Georisk.
En av beståndsdelarna i rätten är en kryddblandning som frekvent används i det Georgiska köket som kallas "Khmeli-suneli". Det är väl ungefär motsvarande vad Tore Wretmans "Epiche riche" är för det Svenska köket. Snälla - ge er på denna rätt. Den är enkel, rolig och utsökt god :)

Kharcho

Till grytan
 800 g Oxbringa (eller beef short ribs)
 1 dl Basmatiris
 2 st Gul lök
 2 st Tomater
 2 tsk Tkemali (eller byt ut mot rödvinsvinäger)
 1 msk Tomatpuré
 2 st Vitlöksklyftor
 1 st Chili
 1 knippe Färsk persilja
 1 knippe Färsk koriander
 1 dl Kalvfond (koncentrerad)
 Vatten
 Salt/svartpeppar
 Smör/olja till stekning
Khmeli-suneli
 1 msk Korianderfrö (malen)
 1 msk Torkad basilika
 1 msk Torkad mejram
 1 msk Torkad dill
 1 msk Torkad mynta
 1 msk Celerifrö (malen)
 1 nypa chilipulver eller chili flakes
 1 st lagerblad
 1 msk Bockhornsklöver (OM du får tag på det)
Till servering
 Hackad färsk persilja
 Hackad färsk koriander
 Smetana
 Nybakad bröd
1

Trimma oxbringan från senor (lämna gärna lite fett).
Skär i grytstora bitar om ca 1x1 cm.

2

Bryn köttet på hög temperatur i gjutjärnsgryta i lite neutral olja med salt och peppar. Plocka ut köttbitarna ur grytan och ställ åt sidan.

3

Sänk temperaturen och häll i olja samt smör

4

Hacka löken, svetta på medelvärme ett par minuter. Riv ner vitlöksklyftorna, hacka chilin och fräs i ytterligare någon minut.

5

Häll på kryddblandningen tillsammans med tomatpurén och rör runt ordentligt (addera mer olja om det ser för torrt ut). Låt fräsa ett par minuter.

6

Hacka tomaterna och lägg ner i grytan, lägg även ner köttet, blanda ihop väl. Slå därefter på kalvfond samt vatten. (så det täcker ingredienserna och lite till).

7

Låt allt koka upp och var noggrann med att skumma av grytan när det kokat upp.

8

Häll i Tkemali eller rödvinsvinäger (grytan ska få en uns av syrlighet).

9

Ta några kvistar persilja och koriander och låt koka med.

10

Sjud i ca 2.5 timmar, rör om då och då. (jag har locket på men med en ordentlig "glipa", så att vi kan släppa ut lite ånga).

11

Lägg därefter ner ris och Sjud i ungefär en timme till.

Servering
12

Efter ca 3.5 timme i grytan bör köttet vara tillräckligt mört.
Servera denna läckra gryta tillsammans med lite nyhackad persilja, koriander, en klick smetana och lite nybakat bröd.