Inställningar - skriv ut

Langos med valfri topping

Portioner4 PortionerFörberedelser55 minTillagningstid10 minTotal tid1 timme 5 min

Ett riktigt gott recept, som jag faktiskt fick av min vän. Det passar dig som vill laga en enkel men ack så god rätt, till både vänner och familjen.
Den funkar som både förrätt, varmrätt eller efterrätt. Man kan toppa denna med det man själv gillar, jag valde cremé fraiche, löjrom, skagenröra toppat med massa rödlök.

Langos

 1 Skalad potatis
 1 ⅕ dl Ljummet vatten
 2 ⅕ dl Mjöl
 2 tsk Salt
 0,50 dl Mjöl (för utbakning)
 10 g Jäst
 Olja till fritering
 3 Vitlöksklyftyor (förrett/Varmrätt)
 2 dl Olja för sås
1

Koka potatisen.

2

Blanda hälften av vattnet (ljummet) med jästen.

3

Riv potatisen fint och noggrant, blanda sedan potatisen med mjöl och salt. Häll sedan i resten av vattnet och jästen i potatisbunken.

4

Blanda och knåda tills du får en fin deg. Låt jäsa 40 minuter i bunken.

5

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 6 runda eller avlånga bitar (lika stora) Kavla ut och låt jäsa 10 minuter på bordet.

6

Häll i olja i en kastrull, låt bli varmt.

7

Tryck ut degen ännu en gång lite försiktigt innan du lägger ner den i oljan.

8

Fritera en Langos i taget, tills den får en fin gyllenbrun fin färg.

9

Ta en slev och lägg över den färdiga Langosen på en tallrik med lite papper, så resterande av fettet rinner av.

10

Klar för servering med valfria tillbehör.

Vitlöksoljan
11

Skala och hacka vitlöksklyftorna fint.

12

Häll sedan i oljan och vitlöken i en skål, blanda och låt stå i kylskåp 10 minuter för mer smak.