Inställningar - skriv ut

Kalvfilé med grönkålschips

Portioner4 PortionerTillagningstid1 timme 30 min

Detta är en rätt som jag freestylade fram i lördags när min kära hustru var lite bakis.
Potatisen är ren utfyllnad - men naggande gott och något Elin nästan kräver till kött. Vi åt denna med en bearnaisesås (återigen på grund av frugans "tillstånd). Men den gör sig nog bäst med en rödvinssås. Jag lagade denna i sous vide, men det funkar lika bra att "lågtempa" i ugn, men se till att då ha en termometer. Både potatisen och grönkålschipsen görs i ugnen också (på betydligt högre grad än köttet) så det är helt klart smidigast att köra sous vide.

kalvfile

 500 g kalvfilé
 200 g pancetta
 200 g grönkål
 800 g delikatesspotatis
 1 st vitlöksklyfta
 salt & peppar
 timjan
 smör till stekning
 olivolja
Servera med
 valfri sås, te.x en hemlagad bea
1

Värm sous vide till 55 grader (eller ugn på 120grader om du ska lågtempa i ugn, detta kan dock "krocka" med potatisen/grönkålschipsen nedan)

2

Trimma och salta köttet.

3

Vacca köttet och lägg i sous vide i ca 1.5 tim.
(alt bryn kötet och kör i ugn tills köttet når en innetemperatur om 58 grader).

4

Under tiden köttet ligger i sitt vattenbad lägg potatis i en ugnssäker form och ringla över generöst med olivolja, krydda med timjan och salt. Blanda ordentligt.

5

Ställ in potatisen i ugnen på 200 grader i ca 60 minuter.

6

När potatisen är i ugn, skölj av grönkålet och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över generöst med olivolja av god kvalitet och salta med flingsalt.

7

Låt grönkålet gå tillsammans med potatisen i ugn i ca 15 minuter på 200 grader, eller tills den fått färg i kanterna och blivit krispigt.

8

Knaperstek pancettan i het panna, lägg sedan på hushållspapper över en tallrik.
(Spar fettet i pannan).

9

I samma panna som du stekte pancettan, höj temperaturen och häll i en klick neutral olja. Ta ur köttet ur sin sous vide-påse och bryn ordentligt runt om.

10

När köttet fått en riktigt fin färg, lägg ner en generös klick smör, en vitlöksklyfta och ös köttet med smöret tills den når en innertemperatur om 58 grader (för medium - medium rare).

11

Låt köttet vila i ca 5-10 min.

Servering
12

Tranchera köttet i skivor, servera med ungsrostad potatis, grönkålschips, knaperstekt pancetta och en god sås.