Inställningar - skriv ut

Bästa receptet på saltgurka

Portioner4 PortionerFörberedelser1 timmeTillagningstid30 minTotal tid1 timme 30 min

Att göra egen saltgurka är så himla underskattat, det här är en klassiker som jag gör några gånger per år - eller så ofta jag får tag på fin gurka. Det är lite pill, men himla trevligt att hålla på med och det blir himmelskt gott samt håller länge. Här är min variant på klassisk saltgurka. Jag kan lova att du inte testat ett bättre recept. Receptet baserar sig på att du har ca 1.2 kg gurka.

Några viktiga saker när det kommre till saltgurka:

Förberedelser
 1,20 kg Västeråsgurka eller snacksgurka av god kvalitet
 2,40 l Vatten
 2 dl Vanligt salt (helst utan jod, men inget måste) däremot kan du inte använda mineralsalt.
Ättikslag
 1,60 l Vatten
 2 dl Ättikssprit (12%)
 2 dl Vanligt salt (helst utan jod, men inget måste) däremot kan du inte använda mineralsalt.
 2 msk Socker
 3 knippe (små) knippen krondill (kan ersättas med lite dillfrön om du inte får tag på krondill)
 50 g Pepparrot
 1 msk Gula senapsfrön
 2 tsk Pepparkorn (vit/-svartpeppar)
 2 st Lagerblad
Förberedelser (dag 1)
1

Dag ett börjar du med att ansa gurkorna, var noggrann och tvätta samt skölj gurkorna. Skär därefter av blomsfästen om du har några kvar, skär bort ojämnheter och ta bort eventuellt mindre bra gurkor. Picka små hål i gurkan med en kniv. 

2

Blanda vatten och salt tills dess att allt salt har löst sig. Lägg därefter ner gurkorna och låt dra i ett dygn. 

Dag 2
3

Koka upp lag genom att blanda vatten, salt, ättika och socker - låt koka upp och rör tills allt socker och salt har löst sig, ställ åt sidan. Lägg därefter ner senapsfrön, pepparkorn, lagerblad och pepparrot (skalad, sköljd och jag brukar dela pepparroten i två delar).  Låt lagen svalna.

4

Sterilsera gärna behållaren/burken du ska använda, det gör du enkelt genom att diska den noggrant ställ därefter in i ugn i ca 110 grader i 10-12 minuter. 

5

Skölj därefter av gurkorna som dragit i saltlagen över natten. Välj om du vill ha hela eller delarde gurkor (jag brukar dela på mitten - se receptbild). 

6

När ättikslagen och burken har svalnat, så brukar jag skölja av och ansa av lite krondill. Därefter lägger jag krondill i botten av burken, lägger ner gurkorna och slår över lagen. Var noggrann med att täcka alla gurkor - och viktigast av allt - Peta inte i lagen med fingrarna, använd gärna plasthandskar om du har. 

7

Förvara svalt och mörkt, jag brukar ha min burk i kylen. (Öppnad burk förvaras i kylen)
Om du låter bli att peta i lagen så håller gurkorna minst ett par månader. Plocka gärna gurkor med pincett när du ska ha (för att undvika att peta i lagen). 

Gurkorna kan ätas efter någon dag, men är allra godast efter ca 1 månad. 

Näringsinnehåll

0 portioner

Portionsstorlek