Inställningar - skriv ut

Asiatiska Ostron

Portioner4 PortionerFörberedelser10 minTillagningstid3 minTotal tid13 min

Jag hade mamma och Åke över på middag en kulen höstkväll 2018. En femrätters asiatisk upplevelse stod på menyn. Som första rätt så skapade jag en egen variant av ostron. Det blev en succé. Elin (min fru) som inte ens gillar ostron pillade i sig inte bara en utan flera.
Det tar inte mer än 15 minuter att slänga ihop. Men är oerhört gott.

Ostron

 12 st Ostron
 Kimchismör
 200 g Smör
 3 msk Kimchi
 1 nypa Färsk koriander
 1 nypa Färsk persilja
 1 st Sharlottenlök
 ½ st Citron
 1 klyfta Vitlök
 2 msk Gochoo Jang (Märket Arirang tycker jag om) eller vanlig gochujang
 Gurkvinägrett
  st Gurka
 1 st Scharlottenlök
 ½ st Citron
 3 msk Risvinäger
 1 nypa Färsk koriander
1

Sätt på ugnen, 275grader.

2

Gurkvinägrett
Finhacka gurka, sharlottenlök och lite färsk koriander.
Blanda med risvinäger och Citronsaft. (Ställ i kylen).

3

Kimchismör
Rumstemperera smör och lägg i en skål, hacka ner kimchi, koriander, persilja, scharlottenlök och riv ner en vitlöksklyfta. Kläm saften ur en halv citron och häll Gochoo Jang på smöret, blanda runt ordentligt. (Ställ i kylen)

4

Öppna ostronen
Placera ostronen på en plåt, upprätt utan sitt lock, bevara så mycket av saften som möjligt (Jag stöttade upp med lite aluminiumfolie). Klicka på en generös klick av kimchismöret. Kör i ugnen i ca 2-3 minuter (inte mer).

5

Lägg på en tesked av gurkvinägretten på varje ostron. Jag la även ostronen på ett serveringsfat med is i botten, skalen var varma, men med lite is ser det både trevligt ut och skalen blir snabbt svalare. Njut!