Ankbröst med apelsinsås

Ett härligt ankbröst med potatisslantar och apelsinsås, klassiskt men ack så gott!

Anka
 Ankbröst
 Salt och peppar
Sås
 1 dl strösocker
 2 dl hönsbuljong
 1 st pressad apelsin
 2 msk apelsinlikör
 vinäger, peppar och soya
Potatisslantar
 800 g potatis
 olivolja
Servera med
 brynt rödkål

Ankbröst
1

Låt ankbröstet ligga framme 1 timme.

2

Ruta skinnet med en vass kniv.
Sous vidda i 1 1/2 timme 60 grader ihop med salt.

3

Ta upp och låt vila.
Innan servering bryn i het torr panna med fettsidan neråt.

Sås
4

Smält 1 dl socker i kastrull (får ej brännas)

5

Späd med hönsbuljong 2 dl o koka ihop lite.

6

1 pressad apelsin o sest från densamma (addera ev. Apelsinlikör)

7

Smaka av såsen med vinäger, peppar och soya

Potatisslantar
8

Skiva 1/2 cm tjocka skivor med skal och förväll snabbt i kokande vatten

9

Häll av och Skölj i kallt vatten.

10

Olja in potatisen lägg på smörpapper i en långpanna i 200 grader ugn tills dom är gyllenbruna.

11

Servera med brynt rödkål o krydda efter smak med sötma o peppar salt.