Inställningar - skriv ut

3 x Råbiff

Portioner4 PortionerTillagningstid30 min

Om jag är på restaurang och dom har råbiff - då tar jag råbiff. Nästan alltid.
Innan ni läser vidare - om ni ska göra råbiff, hitta då ett bra kött. Annars struntar ni i att göra denna rätt. Be slaktaren eller den manuella disken att mala köttet åt er, håll det sedan kallt och ät det inom ett par timmar. Jag föredrar innanlår. Denna måltid gjorde jag häromdagen för jag ville dela med mig av några bra recept på råbiff här på Lundgrens Mat. Jag tycker kanske inte att man ska göra alla tre samtidigt, det blir ganska mäktigt, men nu gjorde jag det för att kunna ge exempel på tre goda varianter. Jag har fått kasta om lite när jag lagade alla tre samtidigt, detta för att undvika att det blir kaka på kaka, bl.a tog jag bort rödbeta från den klassiska, för jag har rödbeta i min signaturvariant. Jag bytte wasabimajo mot srirachamajo i den asiatiska då jag har pepparrot i den klassiska. Men jag kommer skriva recepten nedan såsom jag vill ha dom om man äter dom en och en separat. Om du ska laga alla tre samtidigt som jag, försök att inte ha samma ingredienser i flera av rätterna. Det blir lätt lite "kaka på kaka". Kommentera gärna vilken av varianterna ni föredrar.

Råbiff

Klassisk
 Nymalet kött (gärna innanlår)
 Äggula
 Scharlottenlök
 Kapris
 Rödbeta
 Riven pepparrot
 Dijonsenap
Asiatisk
 Nymalet kött (gärna innanlår)
 Sesamolja
 Rostade sesamfrön
 Shitakesvamp
 Wasabimajonäs (eller sriracha majonäs om du gör alla tre samtidigt)
 Riven ingefära
 Koriander
 Japansk soya
Signatur
 Nymalet kött (gärna innanlår)
 Picklad silverlök
 Färsk tryffel
 Parmesanost
 Dijonnaise
 Rödbeta
 Ruccola till garnering
Till samtliga
 Salt och Peppar
Klassisk
1

Koka och tärna rödbeta till små kuber, låt svalna.

2

Blanda därefter kött, rödbeta, kapris, en liten klick dijon, salt och peppar i en liten bunke.
(Om du gör alla tre varianter samtidigt, strunta i rödbetan i detta recept).

3

Forma köttet till biffar och gör en liten urholkning för äggulan.

4

Servera den klassiska råbiffen med en äggula, lite riven pepparrot och finhackad sharlottenlök.

Asiatsik
5

Ansa svampen och täck med japansk soya. Ställ i kylen tills det är dags att servera.

6

Torr-rosta sesamfröna i het panna. (bränn inte vid!)

7

Blanda det malda köttet med en matsked sesamolja, salt och peppar.

8

Forma till mindre biffar. Rulla därefter kanterna på biffarna i sesamfröna.

9

Gör en wasabimajo. Om du inte vet hur man gör en majonäs, så köper du Hellmans. Blanda majonäs med wasabi.
(Om du gör alla tre recept samtidigt, byt ut wasabin mot sriracha).

10

Servera asiatiska råbiffar med wasabimajonäs, soyapicklad shitakesvamp, koriander och rikligt med riven ingefära. (om du föredrar kan du ha en liten skål soya på sidan om att doppa i).

Signatur
11

Nu äntligen till mitt recept :)

12

Hacka och pickla silverlöken i en klassisk 1-2-3 lag.
(Koka upp 1 del ättika 12%, 2 del strösocker, 3 del vatten) Låt svalna och lägg ner den hackade silverlöken. Låt dra tills det är dags för servering.

13

Gör en dijonnaise (blanda äggula, en skvätt vitvinsvinäger, ordentlig klick dijonsenap, och gå i med en neutral olja under ordentligt vispning tills du har rätt konsistens smaka av med salt och peppar).
Eller köp Hellmans majonäs och gå i ordentligt med dijonsenap, det ska vara lite sting i såsen. Ställ svalt tills det är dags för servering.

14

Strimla den råa rödbetan till små rödbetsstrimlor. Förväll i kokande vatten i ca 30 sekunder. Låt rinna av på hushållspapper.
Fritera sedan i en neutral olja i två omgångar, låt rinna av på (nytt) hushållspapper. Det vi vill skapa är ett litet fluffigt krisp av friterad rödbetan.

15

Blanda det malda köttet med salt och nymalen svartpeppar. Mal gärna lite grövre korn till denna rätt. Forma till biffar.

16

Servera råbiffen med picklad silverlök, dijonnaise, rödbetskrisp och riv därefter på rikligt med parmesanost och färsk tryffel. Himmelskt gott :)