Recept

Lättrimmad röding och löjrom med vit sparris och dillhollandaise.Av Oscar & ElinDet här är en riktig höjdare, superlyxigt men samtidigt ganska lätt att slänga ihop, dessutom slipper man potatisen samtidigt som en härlig hollandaisesås med dill står för onyttigheterna. Skippa löjrom om du vill komma undan lite billigare. Denna rätt har två riskmoment: 1. Överstek inte fisken. 2. Om du inte är van att göra bearnaisesås eller hollandaisesås så är det viktigt att smör och ägg håller ungefär samma temperatur när du monterar såsen.
Kalvfilé med grönkålschipsAv Oscar & ElinDetta är en rätt som jag freestylade fram i lördags när min kära hustru var lite bakis. Potatisen är ren utfyllnad - men naggande gott och något Elin nästan kräver till kött. Vi åt denna med en bearnaisesås (återigen på grund av frugans "tillstånd). Men den gör sig nog bäst med en rödvinssås. Jag lagade denna i sous vide, men det funkar lika bra att "lågtempa" i ugn, men se till att då ha en termometer. Både potatisen och grönkålschipsen görs i ugnen också (på betydligt högre grad än köttet) så det är helt klart smidigast att köra sous vide.
Spansk tortillaAv Oscar & ElinSpansk tortilla är inte bara väldigt gott, det är även enkelt och billigt att laga. Det viktiga är att inte köra på för hög värme, det bränner ytan och gör äggen torra. Det fina med tortilla är att du har i precis det du vill ha - lite som en omelett. Creme fraiche i äggsmeten bidrar med en härlig krämighet och syra. Denna variant gör jag ofta när jag är nere i Spanien.
Enkel fishtaco (glutenfri)Av Oscar & ElinFishtacos är både underskattat och väldigt gott, det finns något njutbart, lätt och fräscht med fisk istället för fläsk eller nötkött. Denna variant är extremt enkel att tillreda. Då dottern min är gluten så är detta recept glutenfritt. Men du kan lika gärna göra med vetetortillas och annan panering om du så önskar. Mexikanarna skulle aldrig servera med creme fraiche, men jag tycker verkligen att det är gott. Du gör som du vill 🙂
Fläsklägg med rotmosAv Oscar & ElinEn svensk klassiker som är både god och enkel att tillreda. Det känns lite som att fläsklägg med rotmos är ett döende recept trots att det är så himla gott. Det fanns tyvärr inte fläsklägg på ben igår när jag var och handlade, så jag tog ett benfritt lägg - egentligen är det inte hela världen. Men benet bidrar med smak till buljongen.
Enkel salsicciapastaAv Oscar & ElinIbland vill man bara komma hem och laga något riktigt snabblagat, gott och enkelt. Detta är precis en sådan rätt, vem som helst slänger ihop den på under 20 minuter. Byt ut oljan mot smör om du vill slippa "oljefläckarna" i såsen. Välj gärna en salsiccia av god kvalitet.
Pannbiff på Wagyufärs – Elin styleAv Oscar & ElinFår Elin välja mat här hemma så blir det en färsrätt. Ofta pannbiff, köttbullar, bolognese, hamburgare eller något i den stilen. Hon gillar också gräddsås, gelé istället för rårörda lingon och kokt potatis. Här har ni ett trevligt recept på pannbiff som är nära klassikern men ändå med en twist. Denna gång med wagyufärs för en utsökt saftig biff. Elin och Lara är glutenallergiker så denna är glutenfri. Om du är dålig på att planera din matlagning. * Börja koka potatisen samtidigt som du börjar steka biffarna. * Stek löken innan du börjar steka biffarna, löken kan hålla sig varma i samma ugnsform som biffarna medan vi gör såsen.
Bakad fläsksida med surkål.Av Oscar & ElinDetta recept har jag aldrig provat tidigare och jag skriver receptet under tiden jag lagar maten. Med andra ord, jag har ingen aning om det blir bra. Men jag älskar griskött, och bland det bästa jag vet är en god fläsksida. Dessutom är det riktigt billigt. Denna med en pure på jordärtskocka, surkål, och en äppelskysås.
Enkel laxtartarAv Oscar & ElinFiskvariant på råbiff skulle man kunna säga. Det har blivit lite mycket lax på sistone. Detta är en enkel laxtartar som är god som tusan. Funkar som vardagsrätt eller förrätt en helg. Du snor ihop den på nolltid!
Carnitas med salsa rojaAv Oscar & ElinJag har lite olika recept på Carnitas - inget som en äkta mexikansk taco-kock skulle ge sin välsignelse. Men ändå schysta recept som vem som helst kan slänga ihop hemma och som imponerar på gästen. Detta recept kan alla göra. Trots att det är en lite nedbantad variant av mexikanska klassikerna ”Carnitas” så är det himla gott. Denna gång med en salsa roja (röd tomatsalsa), koriander, lime, avokado och små vetetortillas.
Äkta napolitansk pizza.Av Oscar & ElinOk, titeln är säkert superprovocerande för en italienare. Men bättre än så här blir det inte. Enkel, vegetarisk och väldigt god pizza, baserad på en kalljäst pizzadeg, här tillagad på grillen i ca 400 grader i ca 90 sekunder. Vill du inte göra degen själv, åk förbi din pizzeria och be att få köpa ett par degar. I och med att inte alla har en köksvåg (som givetvis föredras) så försöker jag här att lista i mått istället för vikt.
PlankstekAv Oscar & ElinKlassiskt plankstek är väldigt underskattat. Denna gjorde jag en solig dag efter en lite hårdare kväll med goda vänner. Givetvis på grillen, men det går lika bra att göra den i köket. Planksteksplankor kan du köpa på ICA, kostar inte mer än någon hundralapp eller två. Grädden på moset är en hemmaslungad bearnaisesås. Om du känner dig otrygg, köp en färdig - men ha den bara i reserv. Försök att göra din egen \"bea\" det är enkelt om du ger det lite kärlek. (inte världens bästa bild, men det var det vi hade).
Morfars SillbullarAv Oscar & ElinMorfar ringde mig för någon månad sedan och berättade om Sillbullar. Ett recept som gått i arv under många generationer i familjen Lundgren. Morfar ville att jag skulle lära mig så jag kan skicka receptet vidare. Så vi träffades i Spanien för ett par veckor sedan och lagade denna fantastiska rätt.. Men vi var så ivriga att äta att vi inte fick någon bild på själva rätten. Men ni ser väl hur trevligt vi hade det? Det är sillbullarnas förtjänst. Såsen ska vara sötsyrlig, jag har svårt med dimensionerna då vi smakade oss fram... Och morfar, jag hoppas att jag återger receptet hyffsat <3
Asiatiska OstronAv Oscar & ElinJag hade mamma och Åke över på middag en kulen höstkväll 2018. En femrätters asiatisk upplevelse stod på menyn. Som första rätt så skapade jag en egen variant av ostron. Det blev en succé. Elin (min fru) som inte ens gillar ostron pillade i sig inte bara en utan flera. Det tar inte mer än 15 minuter att slänga ihop. Men är oerhört gott.
HalloumisticksAv Oscar & ElinSåhär i sommartider är halloumi en favorit i stugorna. Jag älskar att tillaga min halloumi hel i bit, gärna på kolgrillen. Så den får en fin yta, snygga ränder och är saftig i mitten. Men ett annat bra tips är att servera det som tillbehör eller snack, här har jag en variant på glutenfria halloumisticks som du drar ihop på nolltid. Servera gärna med en kall yoghurtsås eller en het salsa.
BBQ Kycklingklubbor (3steg, brine, rub, sticky)Av Oscar & ElinJag kör grillsäsong året runt, men är alltid mer sugen på grill när solen tittar fram. Något jag gör ganska ofta som snack, tillbehör eller ibland main är kycklingklubbor på grillen. Här har vi ett av mina enkla recept på kycklingklubbor.
Bakad spetskål med lårkycklingfiléAv Per & BeritDetta är morfars recept - helt och hållet. Men jag (Oscar) gjorde denna i söndags för att få till en bild till receptet då morfar glömde fota. Gudomligt gott, nyttigt och enkelt att slänga ihop. Receptet på såsen låter väldigt konstigt, men det är ooootroligt gott. Gör den här rätten.
Ramen – GrundreceptAv Oscar & ElinJag har som resten av västvärlden blivit helt såld på ramen. En god asiatisk nudelsoppa. En japansk ramenkock skulle säkert nacka mig om dom såg mitt recept, men jag tycker att jag efter en del om och men har lyckats få till en bra grundbuljong. Exakta mått däremot överlämnar jag till er, detta då jag vid ett antal tillfällen märkt att jag behöver mer eller mindre av det ena eller andra. Låt era smaklökar guida 🙂 Det tar lite tid, så gör gärna buljongen när du inte har brådis. Om det blir kvar - frys in. (OBS fruktansvärd bild och för hårdkokt ägg, men det var den bild jag hade)
1 2 3 4