Svenskt

Fläsksida, äppelskysås och potatispuré med bränd grädde.Av Oscar & ElinFläsksida är vansinnigt gott. Här med en sötsyrlig skysås gjord på äpple, lök, kalvfond, äppelcidervinäger, timjan och så klart skyn från fläsket. Men kanske mest spännande är potatismoset med bränd grädde.. Bränd grädde tänker du? Det var något en vän (Tack Niclas!) upplyste mig om häromdagen, så jag tänkte testa det och varför då inte med potatis? Ruggigt gott blev det. Ända kruxet är väl att jag gav fläsksidan typ 5 timmar för att bli sådär riktigt riktigt fin 🙂 Men det var det värt. Bon apetit! (OBS: Läs hela receptet innan du börjar, såsen görs klart samtidigt som potatismoset).
Fläsklägg med rotmosAv Oscar & ElinEn svensk klassiker som är både god och enkel att tillreda. Det känns lite som att fläsklägg med rotmos är ett döende recept trots att det är så himla gott. Det fanns tyvärr inte fläsklägg på ben igår när jag var och handlade, så jag tog ett benfritt lägg - egentligen är det inte hela världen. Men benet bidrar med smak till buljongen.
PlankstekAv Oscar & ElinKlassiskt plankstek är väldigt underskattat. Denna gjorde jag en solig dag efter en lite hårdare kväll med goda vänner. Givetvis på grillen, men det går lika bra att göra den i köket. Planksteksplankor kan du köpa på ICA, kostar inte mer än någon hundralapp eller två. Grädden på moset är en hemmaslungad bearnaisesås. Om du känner dig otrygg, köp en färdig - men ha den bara i reserv. Försök att göra din egen \"bea\" det är enkelt om du ger det lite kärlek. (inte världens bästa bild, men det var det vi hade).
Morfars SillbullarAv Oscar & ElinMorfar ringde mig för någon månad sedan och berättade om Sillbullar. Ett recept som gått i arv under många generationer i familjen Lundgren. Morfar ville att jag skulle lära mig så jag kan skicka receptet vidare. Så vi träffades i Spanien för ett par veckor sedan och lagade denna fantastiska rätt.. Men vi var så ivriga att äta att vi inte fick någon bild på själva rätten. Men ni ser väl hur trevligt vi hade det? Det är sillbullarnas förtjänst. Såsen ska vara sötsyrlig, jag har svårt med dimensionerna då vi smakade oss fram... Och morfar, jag hoppas att jag återger receptet hyffsat <3
Potatis och PurjolökssoppaAv Oscar & ElinOk. Detta är kanske det enklaste som finns - men ack så gott. Jag lagar potatis och purjolökssoppa minst en gång i månaden. Jag brukar laga denna med egen grönsaks eller kycklingfond, men har du ingen så går det bra med buljongtärning.
Pankopanerad strömming med potatismos.Av Oscar & ElinÄnda sedan jag var liten har jag älskat strömming. Jag kommer ihåg hur det doftade i köket när morfar stod och smörstekte de små flundrorna. Jag kommer ihåg hur värdshuset på Sandhamn serverade rätten med bravur. Detta recept innehåller därför en stor dos nostalgi för mig. Utöver min sentimentala hållning till strömming, så är det inte bara otroligt gott, det är även billigt och väldigt enkelt att tillreda. Här med ett gott mos, rårörda lingon, inlagd gurka, persilja och lite brynt smör. Lara är gluten så jag har här panerat med panko och glutenfritt mjöl, men som vanligt gör du din favoritpanering.
Panerad skrei med remouladsås och potatis.Av Oscar & ElinJag tycker att skrei är så himla gott som det är. Egentligen är jag en militant motståndare till att panera en så pass fin fisk. Men när Elin häromdagen beställde panerad fisk med remouladsås och jag i fiskdisken ser att skrei loins är billigare än rödspetta (det är säsong nu), så var jag bara tvungen att slå till. Här väldigt enkelt serverad med potatis, remouladsås och en fänkålssallad. Salladen är inget måste, i ärlighetens namn bidrar den inte med så mycket till denna rätt, men det ser himla fint ut. Eftersom att Lara är gluten, så är min panering glutenfri. Du kör så klart din favoritpanering.
Falukorvsgryta med pastaAv Felicia & MickeEn krämig lättlagad pasta som passar perfekt som vardagsmat. En perfekt familjemiddag.
3 x RåbiffAv Oscar & ElinOm jag är på restaurang och dom har råbiff - då tar jag råbiff. Nästan alltid. Innan ni läser vidare - om ni ska göra råbiff, hitta då ett bra kött. Annars struntar ni i att göra denna rätt. Be slaktaren eller den manuella disken att mala köttet åt er, håll det sedan kallt och ät det inom ett par timmar. Jag föredrar innanlår. Denna måltid gjorde jag häromdagen för jag ville dela med mig av några bra recept på råbiff här på Lundgrens Mat. Jag tycker kanske inte att man ska göra alla tre samtidigt, det blir ganska mäktigt, men nu gjorde jag det för att kunna ge exempel på tre goda varianter. Jag har fått kasta om lite när jag lagade alla tre samtidigt, detta för att undvika att det blir kaka på kaka, bl.a tog jag bort rödbeta från den klassiska, för jag har rödbeta i min signaturvariant. Jag bytte wasabimajo mot srirachamajo i den asiatiska då jag har pepparrot i den klassiska. Men jag kommer skriva recepten nedan såsom jag vill ha dom om man äter dom en och en separat. Om du ska laga alla tre samtidigt som jag, försök att inte ha samma ingredienser i flera av rätterna. Det blir lätt lite "kaka på kaka". Kommentera gärna vilken av varianterna ni föredrar.
Lax & pilgrimsmussla.Av Oscar & ElinEgentligen vet jag inte vad man ska kalla denna rätt, men det var något jag slängde ihop häromdagen när jag var sugen på sashimi. Samtidigt gillar inte Elin att bara käka rå fisk, så jag gjorde en variant med både rå lax och tillagad pilgrimsmussla. Det är väl egentligen en kombo av skandinaviska och japanska smaker. Enkelt som tusan att göra. En bra, fräsch och nyttig vardagsrätt helt enkelt.
KöttmackaAv Oscar & ElinKöttmacka, det låter kanske inte så fantastiskt, men det är grymt gott. Jag föredrar en bra entrecoté, men du kan köra oxfilé, kalv eller annat kött som du föredrar. Eller vegetariskt för den delen, men då får du nog döpa om rätten 🙂 Enkelt att tillreda och gudomligt gott. Som vanligt - du har på de ingredienser du föredrar, jag tycker att detta recept är bra grundvariant .
Spenatsoppa med ägghalvor.Av Oscar & ElinDetta är en riktig klassiker, spenatsoppa med med ägghalvor. Soppor är något av det mest underskattade som finns. Egentligen älskar nog alla soppa. Det finns varianter för alla. Veganer, vegeterianer, köttälskare, finsmakare, nudelfanatiker, barn, vuxa... Ja alla. Många reder spenatsoppa med lite mjöl. Här hemma har vi glutenallergiker så här kör jag med ett par mjöliga potatisar för att addera stärkelse. Du gör som du vill, oavsett så är detta sjukt gott, extremt enkelt att slänga ihop, väldigt billigt och dessutom vegetariskt.
Glutenfri kladdkakaAv Oscar & ElinJag är i ganska dålig på deserter, jag har väl ett dussin i rockärmen. Men av någon anledning vill alltid Lara och Elin ha kladdkaka. Då dom inte tål gluten så gör jag denna glutenfri, och det funkar faktiskt bra i just detta recept. Känn på formen i ugnen då och då, den ska vara lite ”vobbly” fortfarande, när den får stå och sätta sig så fortsätter den baka sig. Vi vill att denna ska vara riktigt kladdig i mitten, så övergrädda inte. (Det är lättare att sätta in kakan någon minut till, än att göra en helt ny för att den första är övergräddad)
Värmdömackan (tillagas över öppen eld)Av Oscar & ElinSom många av er vet är jag lite av en fanatisk grillare. Så det kommer bli ett och annat grill eller eldrelaterat recept. Denna pizzaliknande macka är något jag brukar göra när vi är ute i skogen. Det är en väldigt enkel - ojäst deg - i botten, sen kan du varva "fyllning" precis som du vill. Detta recept är med grillad kyckling, fetaost, oliver, tomat och en yoghurtdressing. Degen ska inte vara kladdig, men smidig. Vansinnigt gott!
Fläskfilé i ugnAv Felicia & MickeFör dig som vill laga en riktigt smarrig middag som både är enkel och riktigt god. Passar för både en fredagskväll med familjen eller för en middagsbjudning.
Rökta räkorAv Oscar & ElinRökta räkor är riktigt gott, och förvånansvärt enkelt att göra hemma på grillen. Det svåraste med detta recept är att få en stabil temperatur och rökutveckling på grillen. Tänk på att köpa frysta hela räkor, om du har färska så kommer dom bli övergjorda innan dom har tagit någon röksmak. Jag föredrar räkorna på en smörstekt toast, aioli och en kall bira.
Korvgryta – ”4:e juligrytan”Av Oscar & ElinBy popular demand, som man skulle sagt i staterna. Har jag fått förfrågan om att publicera receptet från en Cocktailfest som ägde rum för ett par år sedan. Denna härliga korvgryta har en touch av Södra USA. Rökighet av sidfläsket och chipotle chilin. Hemligheten bakom grytan är följande. * Använd bara korv av hög kvalitet med minst 80% kött (helst över 90), * Använd gärna variation på korv med mycket kryddor, * Låt svålen från det rökta sidfläsket koka med. * Snåla inte med kryddorna Och sist men inte minst använd bra öl. I övrigt är receptet en baggis 🙂 Jag höftar alltid mina recept och när jag gjorde grytan sist var det till ca 30 pers. Så ha lite känsla med måtten, jag ska försöka vara konkret och så nära som möjligt. Addera en extra chili för mer hetta. Jag föredrar att grytan är lite "rinnigare", så jag reder inte buljongen. Sen har jag väldigt mycket gott i, så den ska vara matigt rinnig. Servera med ett gott bröd.