Recept

Lax & pilgrimsmussla.Av Oscar & ElinEgentligen vet jag inte vad man ska kalla denna rätt, men det var något jag slängde ihop häromdagen när jag var sugen på sashimi. Samtidigt gillar inte Elin att bara käka rå fisk, så jag gjorde en variant med både rå lax och tillagad pilgrimsmussla. Det är väl egentligen en kombo av skandinaviska och japanska smaker. Enkelt som tusan att göra. En bra, fräsch och nyttig vardagsrätt helt enkelt.
KöttmackaAv Oscar & ElinKöttmacka, det låter kanske inte så fantastiskt, men det är grymt gott. Jag föredrar en bra entrecoté, men du kan köra oxfilé, kalv eller annat kött som du föredrar. Eller vegetariskt för den delen, men då får du nog döpa om rätten 🙂 Enkelt att tillreda och gudomligt gott. Som vanligt - du har på de ingredienser du föredrar, jag tycker att detta recept är bra grundvariant .
Spenatsoppa med ägghalvor.Av Oscar & ElinDetta är en riktig klassiker, spenatsoppa med med ägghalvor. Soppor är något av det mest underskattade som finns. Egentligen älskar nog alla soppa. Det finns varianter för alla. Veganer, vegeterianer, köttälskare, finsmakare, nudelfanatiker, barn, vuxa... Ja alla. Många reder spenatsoppa med lite mjöl. Här hemma har vi glutenallergiker så här kör jag med ett par mjöliga potatisar för att addera stärkelse. Du gör som du vill, oavsett så är detta sjukt gott, extremt enkelt att slänga ihop, väldigt billigt och dessutom vegetariskt.
Glutenfri kladdkakaAv Oscar & ElinJag är i ganska dålig på deserter, jag har väl ett dussin i rockärmen. Men av någon anledning vill alltid Lara och Elin ha kladdkaka. Då dom inte tål gluten så gör jag denna glutenfri, och det funkar faktiskt bra i just detta recept. Känn på formen i ugnen då och då, den ska vara lite ”vobbly” fortfarande, när den får stå och sätta sig så fortsätter den baka sig. Vi vill att denna ska vara riktigt kladdig i mitten, så övergrädda inte. (Det är lättare att sätta in kakan någon minut till, än att göra en helt ny för att den första är övergräddad)
Värmdömackan (tillagas över öppen eld)Av Oscar & ElinSom många av er vet är jag lite av en fanatisk grillare. Så det kommer bli ett och annat grill eller eldrelaterat recept. Denna pizzaliknande macka är något jag brukar göra när vi är ute i skogen. Det är en väldigt enkel - ojäst deg - i botten, sen kan du varva "fyllning" precis som du vill. Detta recept är med grillad kyckling, fetaost, oliver, tomat och en yoghurtdressing. Degen ska inte vara kladdig, men smidig. Vansinnigt gott!
Fläskfilé i ugnAv Felicia & MickeFör dig som vill laga en riktigt smarrig middag som både är enkel och riktigt god. Passar för både en fredagskväll med familjen eller för en middagsbjudning.
Rökta räkorAv Oscar & ElinRökta räkor är riktigt gott, och förvånansvärt enkelt att göra hemma på grillen. Det svåraste med detta recept är att få en stabil temperatur och rökutveckling på grillen. Tänk på att köpa frysta hela räkor, om du har färska så kommer dom bli övergjorda innan dom har tagit någon röksmak. Jag föredrar räkorna på en smörstekt toast, aioli och en kall bira.
Korvgryta – “4:e juligrytan”Av Oscar & ElinBy popular demand, som man skulle sagt i staterna. Har jag fått förfrågan om att publicera receptet från en Cocktailfest som ägde rum för ett par år sedan. Denna härliga korvgryta har en touch av Södra USA. Rökighet av sidfläsket och chipotle chilin. Hemligheten bakom grytan är följande. * Använd bara korv av hög kvalitet med minst 80% kött (helst över 90), * Använd gärna variation på korv med mycket kryddor, * Låt svålen från det rökta sidfläsket koka med. * Snåla inte med kryddorna Och sist men inte minst använd bra öl. I övrigt är receptet en baggis 🙂 Jag höftar alltid mina recept och när jag gjorde grytan sist var det till ca 30 pers. Så ha lite känsla med måtten, jag ska försöka vara konkret och så nära som möjligt. Addera en extra chili för mer hetta. Jag föredrar att grytan är lite "rinnigare", så jag reder inte buljongen. Sen har jag väldigt mycket gott i, så den ska vara matigt rinnig. Servera med ett gott bröd.
Raggmunk med fläsk och rårörda lingon.Av Felix & NaidaRaggmunk med fläsk och rårörda lingon, hemlagat på ett svenskt och klassiskt vis är en maträtt som faller mig helt i smaken. Servera gärna med ett glas kall öl.
Lammstek med potatiskompottAv Camilla & ÅkeHärligt god lammstek smaksatt med rosmarin,timjan och mycket vitlök serveras med en potatiskompot med smak av fetaost.
Skomakarlåda på kalv.Av Camilla & ÅkeEtt gott mos, tillsammans med riktigt bacon, kalventrecote och en matig sallad. En sky gjord på fantastiska råvaror och ett glas rött. Det är allt som behövs!
Havets LundgrenareAv Oscar & ElinEgentligen är det en Wallenbergare, fast med färs på fisk, med ett potatis/-morotsmos istället för potatismos. Det är en typ av Wallenbergare, men när man modifierat den tillräckligt så blir det en ”Havets Lundgrenare”. Biffar på färs av fisk, potatis och morotsmos, gröna ärtor, pepparrot, skirat smör, och remoulade. Det verkar kanske som många steg, men det är faktiskt väldigt enkelt att slänga ihop. Galet enkelt, galet gott.
Gösfilé med anjovissåsAv Camilla & ÅkeHärligt god gösfilé med ansjovissås! Serveras med kokt delikatesspotatis/ färskpotatis och en ljummen sallad med små tomater,sparris och dill!
SparrissoppaAv Oscar & ElinDetta är en soppa jag lagat mycket genom åren, den är himla god faktiskt. En enkel sparrissoppa med få ingredienser som är superlätt att slänga ihop. Jag använder den ibland som förrätt men oftast som en enkel varmrätt. Serverad med en bit baguette. Vill ni imponera ordentligt silar ni soppan i slutet så att den är 100% slät. (Ursäkta bildkvaliteten )
1 2